Neki bolji dani

Iako sam trazila posao, nakon nekoliko uzaludnih pokusaja da se zaposlim vratila sam se u Bosnu. Bosna znaci sigurnost koliko god to smijesno zvucalo. Ammar je ostao raditi a ja sam otisla odmarati. Medjutim nisam bas dugo ostala. Nakon samo 3 dana provedenih u Bosni zvali su me na razgovor za posao. Jedan poziv mi nije bio bitan, medjutim kada sam ih dobila 4 za 4 razlicite pozicije morala sam se vratiti. Nakon 9 punih dana provedenih u Bosni vracam se u glupu Njemacku. Nakon 4 razgovora dobijam priliku da radim u jednog Zeit Firmi, da zovem ljude i ubjedjujem ih da cu im naci posao.

Od samog pocetka sam znala da je posao glup, ali ruku na srce novac nam je sada potreban. Odlucujem da radim taj glupi posao. Nakon samo jednog dana provedenog u toj firmi samovoljno napustam jer stvarno je toliko glup posao, da se ne bi mogla zamisliti cijeli zivot to da radim, ili cak mjesec dana, ma ni 7 dana.

Onako tuzna, vracam se kuci, saopstavam Ammaru da od posla nema nista. On kao i uvijek daje mi potpunu podrsku. Govori mi da cemo se nekako snaci. Nekoliko dana poslije dobijam email u kojem mi saopstavaju da sam primljena u jednoj skoli u Leipzigu kao Hort Educator.

Ja prezadovoljna, presretna. Konacno zivot ponovo ima smisao.

jeste da cu raditi opet sa djecom, ali to je ipak u domenu moje profesije. Otkako sam saznala da sam primljena, nekako zivot je puno ljepsi. Nadam se nekim pozitivnim desavanjima i konacno nekoj svijetoj tacki. I da, selimo se iz ovog glupog grada jer je posao u Leipzigu. Ammar je odmah pristao.

P.S. Napokon sam skupila hrabrosti i otisla na mezar svoga Fatiha. Jedna velika tuga. Gdje su ga ukopali, i nacin na koji su ga ukopali. Okolo je sve neko grmlje, neuredjeno. Tu se muslimani (citaj auslenderi) kopaju. A da je igrom slucaja njemac prica bi bila drugacija.

Boze dragi, i prema mrtvima prave razliku. Ali niko nas nije tjerao ovdje da zivimo, sami smo tu odluku donijeli. Danas je mojoj bebici 5 mjeseci. Pitam se kakav bi bio, da li bi se smijao, gugutao, plakao.

Vrijeme prolazi, rane ostaju.

Komentariši